Websites

De juiste studiekeuze

De juiste studiekeuze

OPDRACHTGEVER: Hogeschool Rotterdam
OPDRACHT: Interactieontwerp en vormgeving online applicatie ‘LOB-CV’

De meeste leerlingen op het havo stromen na hun opleiding door naar het hbo. Een deel van deze leerlingen is niet succesvol in deze doorstroom en ruim 1/3 van hen valt uit of switcht van opleiding. Hierdoor gaat talent verloren en wordt het potentieel van de jongeren niet volledig benut. Voor de Rotterdamse hbo’s en een groot aantal vo-scholen vormde dit gegeven de aanleiding om samen te gaan werken om voor deze jongeren een soepele overgang van de havo naar het hbo mogelijk te maken. Binnen het project ‘Samenwerken aan een betere aansluiting tussen vo en hbo’ is een instrument ontwikkeld dat vo-leerlingen optimaal voorbereidt op de studiekeuzecheck en de start in het hbo, het LOB-cv. Wij werden gevraagd voor het interactieontwerp en de vormgeving van deze online applicatie. Webbureau Qabana tekende voor de bouw.

“ruim 30% van de studenten in het hbo valt uit of switcht van opleiding” Pieter Pijlman Meer weten over dit project?
Pieter Pijlman vertelt je er graag meer over.
“ruim 30% van de studenten in het hbo valt uit of switcht van opleiding”

BEELDMERK

Naast de applicatie ontwikkelden we ook een passend beeldmerk. We haalden inspiratie uit de formulieren die je invult in de applicatie en de checklists die je afgaat. Zo kwamen we uit op een beeldmerk dat 'CV' als monogram weergeeft en tegelijkertijd de suggestie van een afgevinkte checklist geeft.

Een persoonlijk cv

Met het LOB-cv kunnen leerlingen een persoonlijk cv samenstellen. In het programma beantwoorden leerlingen onder andere vragen over relevante vaardigheden en kwaliteiten, motivatie, het studiekeuzeproces en zijn/haar verwachtingen van de gekozen studie. De leerling kan documenten en informatie uit andere LOB-instrumenten toevoegen. Het CV dat eruit komt rollen (geprint of digitaal) biedt houvast voor de leerling en is een handig hulpmiddel voor mentoren en leerkrachten en de intakers op de hogeschool.

image description
“Het lob-cv is net als een cv die je inzet bij een sollicitatie”
image description

Eigentijdse vormgeving

Het LOB-cv is eigentijds vormgegeven en sluit aan op de wereld van de leerlingen, waarin sociale media als facebook, instagram en snapchat de boventoon voeren. De applicatie is voor de live-gang uitgebreid getest door leerlingen uit het voortgezet onderwijs en door hen beoordeeld met een dikke 8 voor vormgeving en gebruiksvriendelijkheid!

.

Voor LOB-cv maakten we deze animatie om het concept kort en bondig, maar ook vooral op een leuke manier uit te leggen.

De applicatie is geheel responsive en dus niet alleen op een desktop computer in te vullen maar ook op mobiel.

De applicatie is geheel responsive en dus niet alleen op een desktop computer in te vullen maar ook op mobiel.

Gerelateerde projecten

Trendsettend in Gemeenteland

Bekijk deze case

Ground control to Major Tom

Bekijk deze case